Cebula – Allium cepa L. jest roślina należącą do rodziny amarylkowatych. Chociaż nazwa brzmi słodko i niewinnie, to bynajmniej sama cebula należy raczej do słodko – gorzkich, szczególnie w smaku. Potrafi być również ostra i doprowadzić do łez nawet najodporniejszych kucharzy. I choć bywa ostra z natury jest jednak bardzo pomocna, dlatego warto się z nią zaznajomić i przechowywać w domu. Aby poznać jej walory nie tylko smakowe ale również zdrowotne, którymi może się pochwalić.
Cebula jest warzywem o właściwościach rozgrzewających, posiada lecznicze działanie, jednak jest ono zbyt silne aby spożywać ją codziennie. Spożywanie cebuli hamuje namnażanie się organizmów chorobotwórczych, które rozmnażają się u osób stosujących niezrównoważoną dietę. Należy do pokarmów być może najbardziej bogatych w siarkę, która oczyszcza organizm, pomaga w pozbyciu się z organizmu metali ciężkich, pasożytów oraz ułatwia metabolizm białek. Ta ostatnia cecha czyni cebulę bardzo pożyteczna w przypadku osób stosujących dietę o dużej zawartości białka.
Cebula – właściwości lecznicze
- Oczyszcza naczynia krwionośne.
- Obniża poziom złego cholesterolu.
- Obniża ciśnienie krwi.
- Hamuje rozwój wirusów, drożdży i innych organizmów chorobotwórczych.
- Łagodzi nieżyt nosa, zmniejsza ilość wytwarzanego śluzu.
- Łagodzi stan zapalny nosa i gardła.
- Hamuje reakcje alergiczne organizmu.
- Leczy czerwonkę, chorobę bakteryjna, która nieleczona może zakończyć się śmiercią.
- Wywołuje poty.
- Zmniejsza opuchliznę i łagodzi ból po ukuciu owadów.
- Działa uspokajająco i kojąco na układ nerwowy oraz na umysł.
- Łagodzi objawy zapalenia oskrzeli i płuc.
W medycynie tradycyjnej cebula jest jednym z głównych składników stosowanych przy wielu schorzeniach. Jej zdrowotne działanie wykorzystywane jest nie tylko do wewnątrz ale również zewnętrznie. Picie wywaru cebulowego wpływa kojąco na układ nerwowy oraz uspokajająco na umysł. Tradycyjne lekarstwo na kaszel otrzymuje się poprzez gotowanie cebuli w wodzie na wolnym ogniu, aż zmięknie, z dodatkiem miodu; zaleca się jedzenie jednej cebuli co 4 godziny. Zewnętrznie stosuje się ja w postaci okładów z surowej cebuli oraz kompresów z jej soku aby zmniejszyć obrzęk i bolącą opuchliznę po ukąszeniu owada. Przy zapaleniu oskrzeli okłady stosowane są na klatkę piersiowa.
Syrop z cebuli
Dzięki swoim właściwościom leczniczym a także łatwej dostępności, cebul jest bardzo przydatnym składnikiem syropu na przeziębienie. Syrop z cebuli jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, a przy tym tani. Posiada właściwości antybakteryjne, napotne, łagodzi objawy przeziębienia i grypy, przyspiesza powrót do zdrowia oraz wzmacnia organizm.
Syrop najlepiej przygotować w litrowym słoiku i przechowywać w lodówce, przez kilka dni.
Cebulę pokrojoną w niezbyt gruba kostkę wsypujemy do słoika, w kilku warstwach, po między którymi umieszczamy różne przyprawy np. imbir pokrojony w plasterki, cytrynę, pomarańczę, goździki, miód, czosnek. Zasypujemy wszystko cukrem i odstawiamy na kilka godzin.
Smak lekarstwa można dostosować do potrzeb, dla dzieci łatwiejszy do zaakceptowania będzie smak z większą ilością cukru i bez czosnku.
Po mimo iż cebula nie jest postrzegana jako wyrafinowane warzywo w kuchni chętnie po nią sięgamy. Nadaje potrawom wyrazistości, smakuje zarówno na surowo jak i po podgrzaniu. To jedyne takie warzywo, które już od pierwszego kontaktu wpływa korzystnie na nasz organizm. Wzruszenie, towarzyszące w trakcie krojenia cebuli, wywołuje łzy, które nawilżają nasze oczy. I chociaż najczęściej płaczemy ze smutku lub kiedy coś boli, w przypadku cebuli można śmiało powiedzieć, że płacz to zdrowie.