Czosnek, jako roślina lecznicza
Czosnek jest ceniony od pokoleń. Chociaż dziś, częściej stosowany jest jako przyprawa, nie należy zapominać o jego leczniczych właściwościach. Zauważalny jest wręcz trend, dzięki któremu czosnek powraca do łask, pomimo ogromu leków, dostępnych w aptekach.
W czym może pomóc nam czosnek?
Obecnie potwierdzono, iż substancje aktywne, znajdujące się w składzie czosnku, pomagają usprawnić krążenie krwi. Obniżają też zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz redukują ciśnienie krwi, przywracając je do niemalże właściwego poziomu. Dzięki temu częste, ale w umiarkowanych ilościach, spożywanie czosnku, redukuje ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca. Można powiedzieć, że czosnek, jest jak apteka. Jest fabryką związków wspomagających odporność oraz walkę z katarem i wszystkimi innymi objawami zapalenia górnych dróg oddechowych. Ale to nie wszystko. Czosnek jest również pomocny w walce z innymi chorobami, w tym z nowotworami. Już jeden ząbek czosnku dziennie, działa jak antybiotyk/ Nie inaczej jest również w przypadku wszelkiego rodzaju okresowych przeziębień. Gdy tylko pojawiają się pierwsze objawy, należy rozpocząć kurację.
Sprawdzone przepisy wykorzystania czosnku
Do najpopularniejszych specyfików domowej roboty, z zastosowaniem tego cudownego składnika, należy syrop z czosnku oraz mleko z nim. Jak przygotować syrop? Najlepiej dwie główki czosnku, przeciskamy przez praskę lub zgniatamy łyżeczką. Do tak rozdrobnionego czosnku, dodajemy kilka łyżeczek miodu oraz jedną szklankę przegotowanej i ostudzonej wody z sokiem cytrynowym. Mieszaniną tą, należy po wymieszaniu odstawić na około jedną dobę. Tak przyrządzony syrop, to idealne lekarstwo na przeziębienie.
Przez wzgląd na skuteczność działania przeciw drobnoustrojom, czosneksłynie jako naturalny antyoksydant oraz skuteczny antybiotyk.
Mleko z czosnkiem, jako mega skuteczny zastrzyk zdrowia
Nie trzeba być wykształconym magistrem farmacji, aby ze środków dostępnych w każdym gospodarstwie, stworzyć szybko i skutecznie niezastąpione lekarstwo w razie przeziębienia, czyli mleko z czosnkiem. Jak taki napój przyrządzić? To nic trudnego. Na początku, należy bardzo drobno pokroić lub rozgnieść dwa ząbki czosnku. Następnie zagotować mleko, dodając do niego odrobine masła i miodu. Do gotującego się mleka, wsypać pokrojony czosnek. Tak przyrządzony napój działa mocno rozgrzewająco, a kładąc się do łóżka po jego wypiciu, wspomaga pocenie się, a przez to szybszą kurację przeciw gorączkową.
Zapobiegawcze stosowanie czosnku, zmniejsza częstotliwość zachorowań na grypę wśród osób dorosłych. Wśród innych, znanych metod stosowania czosnku w medycynie, jest jeszcze np. nalewka czosnkowa. Jej sporządzenie to również nic skomplikowanego. 350 gramów rozdrobnionych ząbków czosnku, należy dodać do około 250 ml alkoholu 40% i odstawić zaprawkę na około 10 dni do lodówki. Następnie całość przecedzić i odstawić na kolejne 2 dni. Taką nalewkę należy stosować, począwszy od jednej kropelki trzy razy dziennie, do nawet 25 kropli po kilkunastu dniach.
Jak jeść czosnek, by walczyć z grypą?
Już 2,3 ząbki dziennie zdecydowanie wspomagają organizm w walce z infekcją. Przez wzgląd, iż właściwości czosnku zbliżone są do właściwości penicyliny. Zaleca się aby uzyskać jak najlepszy właściwości czosnku, należy rozgnieść go, na około 10 minut przed planowanym spożyciem. Dlaczego to takie ważne? Otóż podczas zgniatania, z błon komórkowych czosnku uwalnia się enzym – allinaza. Jest to ważne, gdyż to właśnie ten enzym wykazuje działanie mocno antybiotykowe.
Zdrowo i niedrogo
Nie zawsze mamy świadomość, że w zasięgu naszej ręki znajdują się takie skarby jak czosnek. Od lat znany i szanowany za swoje właściwości prozdrowotne. Zresztą o tych, wiadomo nie od dziś. Już wiele, wiele wieków temu, starożytni egipcjanie stosowali tą roślinę do leczenia przeróżnych schorzeń. Tradycja przetrwała do dziś. Czosnek na szczęście jest dostępny praktycznie w każdym sklepie. Jest do niego szeroki dostęp. Więc jeśli tylko poczujemy że coś nas bierze, że nasz organizm zaczyna odczuwać skutki przeziębienia lub mamy podwyższoną temperaturę, dobrze zaopatrzyć się w czosnek i wypróbować jeden z wymienionych wcześniej specjałów. Są tacy, którzy narzekają na nieprzyjemny zapach czosnku. Ale warto zadać sobie pytanie: co jest ważniejsze? Zdrowie czy chwilowo nieprzyjemny zapach? Odpowiedź chyba nie jest zaskakująca. Oczywiście że zdrowie! Szlachetne zdrowie.