Kawa na upalne dni – najlepsze propozycje

Jaką kawę serwować latem? Czy klasycznie podawany napój na ciepło może ugasić silne pragnienie? Poznaj najciekawsze propozycje kaw na upalne dni!

Kawa w sezonie letnim – co się zmienia?

Gwałtowny wzrost temperatury sprawia, że wiele osób traci apetyt i chęć na spożywanie ciepłych napojów. Na szczęście nie jest to przeszkodą, aby prawdziwi kawosze delektowali się smakiem ulubionego napoju. Wraz z rozpoczęciem wiosny w kawiarniach pojawiają się niecodzienne propozycje kaw mrożonych – zarówno klasycznych (iced latte), jak i smakowych – z dodatkiem lodów waniliowych, bitej śmietany czy syropów smakowych. Jeśli mrożona kawa kojarzy Ci się głównie z wrzuceniem kilku kostek lodu do szklanki, to wiedz, że pysznych, orzeźwiających fanaberii jest znacznie więcej! 

Rodzaje kaw mrożonych – jakie są?

Kawę na zimno można przygotować na wiele różnych sposobów, używając różnych sprzętów i dodatków, które istotnie determinują jej smak. Jakie propozycje mrożonego napoju są najpopularniejsze? Poznaj kilka z nich! 

  • Cold Brew – nietypowa propozycja kawy parzonej na zimno. Jak ją przygotować? Wystarczy zalać zmielone ziarna kawy zimną wodą, a następnie pozostawić na kilka godzin (np. na noc). Długotrwały proces maceracji gwarantuje wydobycie delikatnych nut smakowych, które zachwycą Twoje podniebienie! Do profesjonalnego parzenia przyda Ci się specjalna butelka do cold brew. Większą porcję kawy możesz serwować w specjalnym dzbanku. 
  • Iced Coffee – najbardziej klasyczna kawa mrożona. Aby ją przygotować, potrzebujesz porcję espresso lub wystudzoną kawę z ekspresu przelewowego. Do schłodzonej porcji naparu dodaj lód lub według osobistych preferencji – mleko krowie, roślinne lub odrobinę słodyczy (cukier, syrop, miód). 
  • Iced Latte – jest idealną propozycją dla fanów kaw mlecznych. Do jej przygotowania wykorzystaj 1 lub 2 porcje espresso, zimne mleko oraz kilka kostek lodu. 
  • Iced Americano – to czarna kawa z dodatkiem zimnej wody i lodu.
  • Frappé –  pochodząca z Grecji, najczęściej słodka kawa, która ma charakterystyczną, lekką piankę. 
  • Iced Mocha – mrożona propozycja napoju z dodatkiem czekolady lub niewielkiej porcji kakao. 

Mrożona kawa smakowa – kokosowe frappe 

Kawowy napój na ciepłe dni powinien pasować do Twoich preferencji smakowych. W sezonie letnim, obfitującym w świeże owoce, warto wzbogacić swoją kawę w dodatek malin – np. w postaci gęstego syropu na dnie wysokiej szklanki. Inną ciekawą propozycją kawy mrożonej jest kokosowe frappe. Jak je przygotować? Do szklanki z lodem wlej około 200 ml mleka kokosowego, a następnie dodaj schłodzoną porcję espresso – jeśli lubisz intensywniejszą kawę, możesz dodać więcej naparu. Całość wymieszaj i udekoruj według uznania. Jeśli chcesz, aby Twoja kawa była słodkim deserem, to użyj bitej śmietany, startej czekolady lub odrobiny wiórek kokosowych.

Kawa na lato – czego potrzeba, aby ją przygotować?

Przygotowanie mrożonej kawy nie jest trudne – wiele propozycji jest analogiczna do klasycznych kaw. Różnica polega na tym, że do sporządzenia napoju używa się schłodzonego espresso oraz kilku kostek lodu. Do zaparzenia kawy warto wykorzystać posiadany sprzęt (ekspres ciśnieniowy lub przelewowy) – pamiętaj, aby ulubione ziarna zmielić na świeżo, dzięki czemu zyskasz intensywny i świeży smak. Wszystko, co potrzebne do przygotowania kawy, znajdziesz w internetowym sklepie Cafe Silesia

Dodaj komentarz