Kebab po domowemu

Kebab jest tureckim daniem, które w latach 90. ubiegłego wieku szturmem podbiło smaki i serce wielu Polaków. Kolejne lokale serwujące kebab zaczęły otwierać się w większych i mniejszych miejscowościach, a danie to na stałe weszło do jadłospisu wielu osób. Jednak czy zawsze, gdy najdzie chęć, trzeba szukać lokalu i do niego iść lub zamówić telefonicznie? Nie, czasami można przygotować domowy kebab z piekarnika i cieszyć się tym samym smakiem.

Turcja w polskim domu

Tradycyjny kebab robiony jest z jagnięciny lub cielęciny, do tego zawiera w sobie sporo warzyw, sos według upodobań konsumenta, podawany może być w bułce, w picie lub też na talerzu. Prostota jego wykonania oraz szybkie przygotowanie w lokalu sprawia, że jest dobrą opcją, kiedy nagle na mieście poczuje się głód, jednak można przygotować go również w warunkach domowych, mając pełną kontrolę nad tym, z jakiego jest mięsa, oraz z taką ilością dodatków, jaka odpowiada zjadającemu.

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka (ok 400 g)
  • 3 duże nogi z kurczaka (samo mięso, bez kości i skóry, ok. 500-600 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • ¾ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 duża cebula
  • 3 patyczki do szaszłyków

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie kotlety, każdy z nich rozbić dla zwiększenia powierzchni.
Do małej miseczki wsypać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać.
Każdy kawałek mięsa dokładnie natrzeć olejem, oprószyć obficie przygotowaną mieszanką przypraw z obu stron. Układać jeden na drugim do wykończenia wszystkich kawałków. Przykryć folią spożywczą, schować do lodówki na minimum 30 minut lub na całą noc.
Przygotować stelaż: cebulę przekroić na pół w poprzek, jedną z nich ułożyć na talerzu, wbić w nią patyczki – pionowo. Ostry czubek patyczka winien być skierowany ku górze. Należy zachować ostrożność podczas wbijania. Na patyczki nadziewać mięso, dociskając do dołu. Postąpić tak z wszystkimi kawałkami, na samą górę wbić drugą połówkę cebuli. Przykryć ją folią spożywczą, by się nie spiekła.
Kebab wstawić do zimnego piekarnika, rozgrzać razem z nim do 180 stopni Celsjusza funkcja góra-dół. Od czasu osiągnięcia tej temperatury piec przez 80-90 minut. Po upieczeniu wyjąć, zostawić na kilka minut. Pokroić nożem w cienki plastry.
Podawać z bułką lub pitą, przygotowanym sosem, na przykład jogurtowo-ziołowym albo czosnkowym, oraz sałatką z ulubionych warzyw.

 

Dodaj komentarz