Kiedy nadchodzi lato, człowiek je zdecydowanie mniej, nie chce też spędzać w kuchni zbyt wiele czasu, dlatego szuka sposobu na szybki i lekki posiłek. Pomysł na letni obiad, jaki warto wypróbować, to tarta 4 sery – smaczna, prosta w przygotowaniu, przypadnie do gustu każdemu. Poza wspomnianym serem dodać do niej można ulubione warzywa, by poczuć lato również na talerzu.
Wspaniała królowa – tarta
Choć kojarzona jest często jako słodki deser, tarta może być wykorzystana również jako wytrawne danie, którym raczyć można się podczas obiadu czy kolacji. Ta wersja pozwala na wykorzystanie warzyw, które pozostają w lodówce, jak i stworzenie tartowej wersji znanej pizzy 4 sery.
Jej przygotowanie – ze względu na uwzględnione w przepisie ciasto francuskie – jest wygodnym zadaniem, jednak można pokusić się również o stworzenie własnej ciasta do tarty, wówczas można nadać mu smaku poprzez dodanie odrobiny Kucharka lub Vegety.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duży pomidor
- 1/2 sera lazur
- 1 i 1/2 kulki mozzarelli
- 200 g sera tartego (może być Gouda)
- 1 krążek sera camembert
- rukola
- oregano
- 2 łyżki czerwonego pesto
- 200 g oliwek
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza. Na posmarowanej oliwą blasze do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie. Przed włożeniem do piekarnika na cieście rozrzuć fasolę, aby obciążyć ciasto i zapobiec jego podnoszeniu. Piec je przez 10-15 minut.
Pomidora i oliwki pokroić w plastry, sery można pokroić lub też pokruszyć, jeżeli ich faktura na to pozwala.
Upieczone ciasto francuskie posmarować równomiernie pesto, a następnie wyłożyć na nim sery i resztę składników, posypać oregano. Piec około 5 minut, by sery się roztopiły.
Oliwki w przepisie można pominąć, jeżeli nie jest się ich fanem.
Jeżeli zostanie podjęta decyzja o zrobieniu własnego ciasta, połączyć należy ze sobą 250 gram przesianej mąki pszennej, 125 gram masła, 75 mililitrów wody i 5 gram soli. Jak wspomniano, można dodać też szczyptę przyprawki typu Kucharek. Wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na około 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyrobić na placek i nałożyć na natłuszczoną blachę. Piec jak podano powyżej.