Wanilia od lat znana jest ze swoich drogocennych właściwości. Ta wspaniała, intensywnie pachnąca i słodka przyprawa sprawdza się jednak nie tylko w kuchni, a jej wpływ doceniany jest przed miłośników gotowania na całym świecie.
Wanilia – wpływ na zdrowie
Wanilia to amerykańska przyprawa, która występuje w formie wysuszonych, ciemnobrązowych lasek. Jest to naturalny afrodyzjak, który charakteryzuje się głębokim smakiem i wspaniałym, intensywnym aromatem. Przyprawa ta wykazuje także szereg właściwości prozdrowotnych. Ma działanie rozgrzewające, przez co chętnie spożywana jest na ciepło jako dodatek do herbaty, kawy i napojów mlecznych. Wspiera produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu polecana jest osobom cierpiącym na anemię.
Zastosowanie wanilii
Wanilia wykorzystywana jest do produkcji olejków, świec zapachowych i kadzideł – jej aromat wpływa na zmniejszenie odczuwania stresu, wycisza i łagodzi napięcie, a także wprowadza w dobry nastrój. Wyciąg z wanilii chętnie wykorzystywany jest jako naturalny odstraszacz na insekty, w szczególności komary i muszki. Jednak wanilia przede wszystkim używana jest w kuchni. Z jej dodatkiem przygotowuje się wspaniałe desery, takie jak panna cotta czyli włoski deser na bazie słodkiej, tłustej śmietanki. Wanilia to również doskonały dodatek do budyniu oraz sernika. Wykorzystuje się ją do produkcji ciast, biszkoptów, lodów i ciasteczek.
Jak zrobić domowy cukier waniliowy?
Kupne słodziki zawierają często syntetyczną wanilinę – składnik, który co prawda występuje także w naturalnych laskach wanilii, jednak pozbawiony jest zdrowotnych właściwości samej przyprawy. To dlatego warto zdecydować się na samodzielne przygotowanie pysznego i aromatycznego cukru waniliowego, które jest niezwykle proste. Wystarczy przeciąć 2-3 laski wanilii wzdłuż, a następnie kawałki przyprawy zasypać cukrem i szczelnie przykryć. Do przygotowania domowego cukru waniliowego można wykorzystać również duży słój. Cukier powinien być odstawiony na około 2-3 tygodnie – to wystarczający czas, by zyskał on wspaniały zapach i aromat waniliowy.