Smak makaronu z truskawkami zna każdy z nas. Danie to wielu kojarzy się z dzieciństwem. Jest to danie sezonowe ( sezon na truskawki), ale dzięki możliwości mrożenia owoców możemy się nim cieszyć cały rok. Jest ono bardzo proste i niezwykle szybkie do wykonania. Jeżeli chodzi o kosztowność tej potrawy to jest ona bardzo niska. Może to być danie serwowane na obiad, kolację lub podwieczorek. Każda pora na makaron z truskawkami jest dobra.
prosty sposób na makaron z mrożonymi truskawkami
Składniki:
- 2 szklanki suchego makaronu ( mogą to być świderki, grubsze wstążki lub inny wedle uznania)
- woda
- sól
- 1 opakowanie mrożonych truskawek około 400 gram
- jogurt naturalny ( może być gęsty typu greckiego) – 200 g
- cukier trzcinowy 2 łyżki
- łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
Przygotowanie:
Truskawki odmrażamy. Przed zrobieniem musu muszą być całkowicie odmrożone. Stawiamy wodę na makaron i solimy ją. Do wody dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła. dzięki temu unikniemy sklejenia się makaronu oraz jego przywarcia do dna garnka podczas gotowania. Na gotującą się wodę wrzucamy makaron i gotujemy wedle przepisu na opakowaniu, od czasu do czasu mieszając. Do kielicha blendującego wsypujemy odmrożone truskawki, dodajemy jogurt naturalny oraz cukier trzcinowy. Wszystko bardzo dokładnie ze sobą blendujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie nakładamy na talerze. Polewamy przygotowanym musem truskawkowym. Gotowe danie na talerzu możemy ozdobić kilkoma truskawkami w całości.
Danie to jest uwielbiane zwłaszcza przez dzieciaki. Ponadto jest bardzo zdrowe. Jeżeli chcemy, aby było bardziej dietetyczne to należy zwykły makaron zastąpić ciemnym (razowym). Jak widać jest to bardzo proste danie, którego przygotowanie to jedynie czas całkowity ugotowania makaronu, czyli około 10 minut. Czas gotowania makaronu uzależniony jest od jego rodzaju oraz tupu miękkości w jakim chcemy go zaserwować . Smacznego